Je wilt een ervaren UX designer inhuren, iemand die resultaat voor jou behaalt. Waar moet je op letten?

Heb je een generalist nodig of een specialist?

In zekere zin is elke UX designer een specialist in gebruikerservaring ontwerp, maar toch zijn hierin weer verschillende gradaties. Een UX designer die zich specialiseert in UX research heeft andere skills dan een visual designer. Heb je niet de middelen of mogelijkheden om met een heel team superspecialisten te werken, kies dan voor een T-shaped UX designer als Nethead.

Door mijn 21 jaar ervaring als ondernemer en freelancen binnen UX design heb ik voldoende breedte en diepte om jouw online vraagstuk succesvol op te pikken. Ik ben gewend om binnen teams te werken en me te verbinden aan het teambelang.

Heb je een UX designer of een visual designer nodig?

Een UX designer is niet hetzelfde als een visual designer. UX design gaat over alles wat invloed heeft op de ervaring die jouw gebruikers met jouw product of website hebben. Visual design is hierin slechts een klein (maar belangrijk) onderdeel in. Het UX design is de blauwdruk van alle gevalideerde gebruikersprocessen op jouw website. Visual design de doorvertaling hiervan in een aantrekkelijke user interface.

Is er voldoende draagvlak om een UX designer zijn werk te laten doen?

Dit heeft ook weer met het voorgaande punt te maken. Als UX designers binnen jouw organisatie als veredelde visual designers worden beschouwd dan is de kans evident dat een project wederzijds op teleurstelling gaat uit lopen. UX designers komen het beste tot hun recht als ze met een zekere autonomie kunnen werken. Uiteraard zijn jouw business goals een wezenlijk onderdeel van een UX design aanpak, maar als advocaat van de gebruiker moet je van vakkundige UX designers geen “U vraagt, wij draaien” aanpak verwachten. Gebruikerservaring zit wellicht veel dieper in de organisatie dan je had verwacht.

Welk team heb je verder nog nodig?

Er bestaan UX designers met brede kennis en ervaring maar om je project te doen slagen zijn er uiteraard ook nog andere specialisten nodig. Wie gaat bijvoorbeeld de technische uitvoering voor zijn rekening nemen? En kun je dat wellicht (deels) in eigen huis doen? Welke partij gaat garant staan voor een vlekkeloze bereikbaarheid van je website of applicatie (webhosting)? Welke logistieke partner kies je? Wie gaat content maken?